PRO OPTIKA Kft. versenyképességének növelése technológiai innováció révén
szechenyi2020

Kontakt lencse

Mi az a Kontaktlencse?

Kép

A kontaktlencse egy piciny „szemüveglencse”, melyet a szaruhártyára helyezünk. A kontaktlencsék óriási fejlődésen mentek keresztül az utóbbi évtizedben. Így nem meglepő, hogy egyre többen választják a látáskorrekció e fajtáját.

A lencsegyártók leginkább eldobható napi, heti, havi csere rítmusú kontaktlencsét gyártanak, Általánosságban elmondható, minél rövidebb ideig hordható egy lencse, annál egészségesebb a szemnek, annál kevesebb problémát okozhat. A kontaktlencse lehet normál vagy színes is, illetve egyre jobban terjednek a multifokális kontaktlencsék is.

Miért kell időben lecserélni a kontaktlencsét?

Ha nem cseréli le a kontaktlencsét a javasolt hordási idő (1 nap, 2 hét, 1 hónap) után, hatalmas kockázatot vállal.

Gyakran előfordulhat például kötőhártya-gyulladás, ami pár nap kezelés után elmúlik.

Azonban a felelőtlenül viselt és túlhordott kontaktlencse okozhat akár olyan visszafordíthatatlan károsodást, ami a látást és ezzel a szem épségét is veszélyezteti.

Akár napi, akár két hetes, akár havi kontaktlencsét használ, három dologgal mindenképp tisztában kell lennie.

1. ezek az időtartamok NEM azt jelentik, hogy az adott időn belül non-stop hordható a lencse. Naponta legfeljebb 12-14 órát javasolt hordani a kontaktlencséket, utána mindig kontaktlencseápoló folyadékba kell tenni, vagy (napi lencse esetén) eldobni.

2, a napi eldobható, a 2 hetes és az 1 hónapos lágy kontaktlencséket az adott hordási idő lejárta után azonnal le kell cserélni egy új lencsére. Érdemes naptárba, vagy a lencse dobozára feljegyezni a felbontás dátumát.

3. eleinte lehet, hogy nem érez változást a lencsén pár nap túlhordás esetén. De ezeket az eseteket ,, megjegyzi a szem". Folyamatos túlhordást követően jelez a szem, hogy lassan betelik a pohár, ami fél, egy éves, de akár hosszabb kontaktlencse viselési tilalmat is jelenthet.

fontos, hogy betartsa  a kontrollok időpontját, ami általában fél év, de legfeljebb évente javasolt.

Lehet, hogy pár forintot spórol azzal hogy "túl hordja" a kontaktlencséit, de ezzel a szeme épségét teszi  kockára. Megéri? Ugye nem!

Amikor már érzi, hogy bök, szúr, pirosodik, akkor már baj van!

Cserélje le időben a kontaktlencséit, járjon rendszeresen kontrollra és kerülje el a kockázatokat.

A kontaktlencse helyes használata: nézze meg a videót!