PRO OPTIKA Kft. versenyképességének növelése technológiai innováció révén
szechenyi2020

Napszemüveg

A napszemüveg mostantól nem csak divatcikk. Az ózonpajzs csökkenése miatt egyre több káros UV sugárzás érkezik a Földre, mely károsítja a szemet.

Kép

Az UV sugárzás - különösen UVB típusú - cataraktát (szürke hályog) okozhat, de összefüggés mutatkozik retinagyulladással, kúszó hályoggal is.

Az általunk forgalmazott napszemüvegek, mindegyike a szabványnak megfelelő, tanúsítottan UV szűrős. Így a fény szűrése mellett, mely a kényelmet biztosítja, védi a szemet a káros sugárzástól is.

A napszemüvegek széles forma és színválasztékban is kaphatók. Természetesen gondoltunk a legkisebbekre is, gyermek-napszemüvegek is több méretben színben kaphatóak teljes UV-védelemmel

Mire Figyeljünk napszemüveg vásárlásakor?

Kép

A napszemüveg elsődleges feladata a szem UV védelme, ugyanis a ózonpajzs elvékonyodása miatt fokozott UV terhelés éri szemünket is. Megfelelő védelem hiányában kötőhártya gyulladás, szaruhártya és ideghártya sérülés, szürkehályog veszélyének vagyunk kitéve . Nemcsak a közvetlen napsugárzás veszélyezteti szemünket, hanem felhős időben is ér káros UVA és UVB sugárzás, ezért ajánlott ilyenkor is napszemüveget viselni.

Milyen lencsét válasszak?

Mindenképpen legyen UV szűrős. Az UV400 jelzés azt jelenti, hogy a napszemüveg 100%-ban véd a káros sugárzás , tehát az UVA és UVB ellen. A Pro Optika üzleteiben kizárólag teljes UV védelemmel ellátott napszemüvegeket forgalmazunk, legyen az kedvező árkategóriájú, vagy a világmárkák bármelyike. Üzleteinkben a napszemüvegek UV mérésével is foglalkozunk. Vigyázat! Az olcsó, silány minőségű, sötétített, de nem megfelelő UV védelmű napszemüveg káros a szemre, ugyanis a sötét lencse mögött kitágul a pupilla, így egy rossz napszemüvegen keresztül akadálytalanul jut be a káros sugárzás a szembe.

Jó ha van leendő napszemüvegünkön polárszűrő, amely a visszaverődő fénysugarakat szűri ki, így nem tükröződnek a különböző felüleletek, mint a víz, úttest, üveg, stb. A napszemüvegek címkéjén levő CE jelzés az európai szabványoknak való megfelelőséget biztosítja.

A káros sugárzás elleni legjobb védelmet, a hajlított ívű napszemüveglencsék biztosítják, amelyek az oldalról és fülről jövő napsugarakat sem engedik át.

Van dioptriás napszemüveg is?

Igen van. A technológia fejlődése révén, ma már szinte bármilyen típusú és erősségű dioptriás napszemüveget el tudunk készíteni, legyen szó divat, sport vagy hagyományos napszemüvegről. A szín, a polárszűrő, a rétegek kombinációja rengeteg lehetőséget biztosít, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást. Üzleteinkben, egy szemvizsgálat után szakember segít kiválasztani az áhított modellt.

Gyermekeknek ajánlott-e napszemüveg?

Erről viták vannak. Vannak, akik úgy gondolják gyermekkorban nincs szükség napszemüvegre, hadd dolgozzon a pupilla, mely a szem természetes védekező mechanizmusa a fény ellen. A másik álláspont szerint, a gyermekek szeme jobban átengedi az UV sugárzást, mint a felnőtteké, ezért gyermekeink szemének védelme fokozott odafigyelést igényel. Vigyázzunk az "olcsót, úgyis csak a gyereknek kell" hozzáállással. Itt is igaz , ha napszemüveg, akkor csak a jó minőségű, megfelelő UV szűrésű lencsét válasszuk. Egy felnőtt saját felelősségre tönkre teheti a szemét, de a gyerekével ezt nem teheti meg.

Milyen színű lencsét válasszak?

Az utóbbi időben divatba jöttek - a hagyományos, barna, szürke, zöld mellett- a színes napszemüveglencsék. Ezeknél elsődleges szempont, hogy ne torzítsák a valós színérzékelést, mert bizonyos körülmények között (pl. autóvezetéskor) problémák adódhatnak. A zöld lencse minden fényviszony között jó, kiemeli a sárga és vörös színeket. Erős napsütésben a barna lencse tesz jó szolgálatot, jól szűri a kék fényt és pihenteti a szemet. A citromsárga lencse éjszakai és nappali vezetéshez, ködben ajánlott kontrasztfokozó hatása miatt. A rózsaszín lencsének is kontrasztfokozó hatása van, felhős időben ideális.