PRO OPTIKA Kft. versenyképességének növelése technológiai innováció révén
szechenyi2020

GYIK

Mennyibe kerül egy szemüveg?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni, mint ahogy arra sem, mennyibe kerül egy autó. A szemüveg árát a szemüvegkeret és  a szemüveglencsék összege adja. A szemüvegkeretek ára, anyaguktól, minőségüktől, márkájuktól függően nagyon széles skálán mozog, ez a pár ezer forintos kategóriától a százezresig terjedhet.

A szemüveglencsék ára szintén nagyban függ a felvitt rétegek minőségétől, estleges színezésüktől, vagy fényre sötétedő ő képességüktől. Ezen kívül beszélhetünk egyszerű távoli vagy olvasó lencséről, multifokális vagy munka szemüveglencsékről és egyéb speciális célra való lencsékről és a előbb említettek kombinációjáról. Ezek árai a szemüvegkeretekhez hasonlóan nagy szórást mutatnak. Ebben a hatalmas választékban segítünk Önnek megtalálni az igényének és pénztárcájának leginkább megfelelő szemüveget. Látogasson el üzleteinkbe, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre.

Üveg vagy műanyag lencse?

Manapság az eladott szemüveglencsék 95-97% műanyagból készül, a gyártók minden fejlesztést műanyagra készítenek, az üveg alapanyagokra semmilyen újdonság nem jelent meg 10-15 éve. A műanyag lencse súlya könnyebb, mint az üvegé, gyakorlatilag törhetetlen. Egyetlen kompromisszum a műanyag lencsét illetően az, hogy karcolódhat. De ez felületkeményítéssel és körültekintő kezeléssel elkerülhető.

Fém vagy műanyag keretet válasszak?

Manapság a műanyagkeretek számítanak "trendi" viseletnek, de fémből is készülnek divatos és elegáns szemüvegek. Fém allergia esetén a műanyagból, vagy titánból készült keret a helyes választás. Azt válassza, amelyik önnek a legjobban tetszik és az Önt segítő szakember kollégánk is ajánlja. Szemüvegkerete tartós viselet lesz, ha betart egy-két egyszerű „szabályt”. Például, hogy kemény szemüvegtokban tárolja, amikor nem viseli, mindig két kézzel veszi le és teszi fel, mindig nedvesen tisztítja.

Milyen gyakran érdemes szemvizsgálatra menni?

Mindenképpen évente, hacsak nincs valamilyen szembetegsége és az orvos nem mond mást. Azért évente, mert így megtudja, hogy szüksége van-e szemüvegre vagy a megfelelő erősségűt viseli-e és több kezdődő betegség (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) gyanúja is kiderül a vizsgálat során. Így a vizsgálatot végző személy szakorvoshoz irányíthatja Önt.

A szupermarketekben is kapni olvasó szemüveget, azok miért olyan olcsók és tényleg rontják a szemem?

Azok igazából nem is szemüvegek, hanem szemüvegformájú nagyítók. Ezeknek a pár száz forintos előre gyártott olvasás segítőknek az a célja, hogy egy olcsó, könnyen pótolható darab legyen táskánk alján, vagy a kocsiban. Arra  megfelelnek ezek az eszközök, hogy 1-2 percre feltegyük és aláírjunk egy nyomtatványt vagy megnézzünk valamit , amit szabad szemmel nem látunk. Hosszú távú viseletre semmiképpen nem alkalmasak.

Mit jelent az, hogy vékonyított lencse és mikor válasszam?

Vékonyított lencsét magasabb dioptria (3 felett) esetén szoktuk javasolni vásárlóinknak. Egy speciáls eljárással a szemüveglencse gyártók képesek a lencsék vastagságát jelentősen csökkenteni. Ennek egyrészt esztétikai és kényelmi jelentősége van, hiszen jóval vékonyabb és könnyebb lesz a szemüveg. Másrészt optikailag tökéletesebb kép keletkezik, így élesebben fog látni a széli részeken is. A vékonyított lencse plusszos dioptria esetén nem nagyítja, mínuszos esetén nem kicsinyíti a szemét.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Mindkettő. Ha alkalmas a kontaktlencse viselésre, azaz elmúlt 14 éves, szemorvos vagy egy optometrista alkalmasnak találta rá, részt vett a betanításon és elsajátította a lencse kezelését, ápolását, akkor nyugodtan viselheti. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy minden kontaktlencse viselőnek szüksége van egy jó szemüvegre. Ugyanis nem lehet mindig a szemén a kontaktlencse, szemének pihenőre van szüksége és vannak olyan esetek, amikor nem lehet kontaktlencsét viselni (pl. allergiaszezonban az allergiásoknak vagy fertőző betegség esetén, vagy ha be van gyulladva a szeme).

Elferdült a szemüvegem, lecsúszik az orromról, lötyög a szára, kiesett az üveg belőle, meg lehet csinálni?

Az ilyen problémák megoldásához, minden szükséges szerszámmal és 25 év tapasztalatával rendelkezünk. Kérjük hozza be üzleteinkbe a problémás szemüveget, itt minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a  lehető legjobb állapotban kapja vissza.

Mennyi idő alatt készül el a szemüvegem?

A raktáron levő lencsékből, akár 1 órán belül elkészül a szemüvege. Amennyiben rendelni kell a lencséket, ez általában 5-8 munkanapot vesz igénybe. Speciális paraméterekkel (a rendelések 1-2%-a) rendelkező lencsék esetén 10-15 munkanap is lehet a vállalási határidő.

Mi a különbség a bifokális és a multifokális szemüveg között?

A bifokális lencse távoli és olvasó része között egy látható választóvonal van, ami a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik. A felső részével távolra, az alsó részével olvasótávolságra látunk élesen. Ezzel ellentétben, a progresszív/multifokális lencse úgy néz ki, mint egy hagyományos, egyfókuszú lencse, viselője mégis tökéletesen lát vele távolra és közelre is. A progresszív lencsék másik nagy előnye, hogy nemcsak a távoli és az olvasó távolságban ad éles képet, hanem e két távolság között elhelyezkedő valamennyi tárgyról.

Mire való a tökröződéscsökkentő/antireflex bevonat?

A szemüveglencse  felszínéről a fény egy része visszaverődik, ami rontja az éles látást, hiszen az "információ" egy része nem jut el a szemhez. A tükröződésmentesítő bevonattal ellátott lencsék több fényt engednek át, emiatt élesebben lát, zavaró tükröződések nélkül, illetve az Ön szeme is jobban látszik a szemüvege mögött. Minél jobb egy antireflex réteg, annál kevesebb tükröződés marad a lencsén. A legjobb rétegekkel készült szemüveglencsék láthatatlanok a szemüvegkeretben.

Van dioptriás napszemüveg is?

Természetesen.

Az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék legnagyobb része napszemüveg változatban (dioptriás napszemüveglencse) is elkészíthető, másik lehetőségként pedig léteznek olyan napfény hatására sötétedő lencsék is, amelyek kint napszemüvegként, belső térben pedig kivilágosodva hagyományos szemüvegként funkcionálnak. Ha viszont egy hagyományos napszemüvegre vágyik, akkor egy napi kontaktlencsével együtt bármikor viselheti azt is. A személyre szabott megoldáshoz érdeklődjön optikusánál.

Mi az a távollátás?

A távollátás (vagy orvosi nyelven: „hypermetropia”) a gyakori elnevezése annak a látáshibának, amikor a közeli tárgyak homályosak, azonban a távoli tárgyak élesen látszanak, de a hiba lehet olyan fokú is, amikor sem közelre sem távolra nem éles a kép.

A tévézés tehát problémás lehet, de egy hirdetőtábla valószínűleg tisztán látszik. Ez a távollátás – azaz a távoli dolgok éles látása. Ez a rövidlátás ellentéte.

Mi okozza a távollátást?

A távollátás számos tényezőből fakadhat, ám a bűnös általában az örökletesség.

Ha távollátása van, a pupillákba jutó fény nem a retinán fókuszálódik, hanem mögötte. Ezt okozhatja az, hogy a szem rövidebb a normálisnál, és így a kép fókuszpontja egy kicsit a retina mögé esik. Emiatt homályos a kezében tartott újság, miközben minden távoli dolog jól látszik.

Mi az a presbiópia?

Ha már elmúlt 40 éves, úgy érezheti: hosszabb karokra lenne szüksége, hogy élesen láthassa az étlapot vagy az újságot. Ha ez a helyzet, üdvözöljük a presbyopia világában!

A presbyopia röviden egy olyan látáshiba, amely által mindenki érintetté válik 40 és 45 éves kora között. Ekkor a közeli tárgyak kezdenek homályosnak tűnni.

Ha szeretné élesen látni egy könyv betűit, lehet, hogy a szemétől egyre távolabbra kell nyújtania a karját. A karjait viszont csak véges távolságra tudja kinyújtani.

Elterjedt, és szerencsére könnyedén korrigálható látáshiba. Ám valószínűleg elgondolkodott rajta, hogy mi okozhatja a presbyopia kialakulását a negyvenes éveink közepén. Itt a válasz.

A szemén belül, közvetlenül az írisz alatt található a kristálylencse. Ez segíti elő a fény törését vagy hajlítását a szemben, hogy az a retinára jusson. Nagyon hasonló elven működik, mint egy fényképezőgép-lencse, amely a fókuszálás érdekében korrekciót végez. Ahogyan öregszünk, a kristálylencse elveszti rugalmasságát, és ez egészen a hatvanas éveink elejéig egyre rosszabb lesz. Ennek köszönhetően a szem nem képes olyan hatékonyan fókuszálni, mint fiatalabb korban.

Most azon merenghet, hogy léteznek-e szemgyakorlatok a presbyopiára, amelyekkel ez megelőzhető.

Sajnos a válasz: nem.

Vannak azonban bizonyos lépések, amelyekkel javítható a már kialakult probléma.

A presbyopia korrekciója

Ha Ön vagy családtagjai presbyopiás tüneteket észlelnek – homályos látást vagy nehézségeket tapasztalnak a közeli tárgyakra való fókuszálásban –, keressenek fel egy szemészt.

Ne feledje, hogy hacsak a kérdéses személy nem múlt el 40 éves, nem presbyopiás látásról van szó. Az ok hiperópia, vagy gyakoribb elnevezéssel „túllátás” vagy „távollátás” lehet. A tünetek ugyan látszólag hasonlóak, de más látáshibáról van szó. A szemtengelyferdülés (asztigmia) egy másik lehetőség.


Presbyopiás szemüveg

A látáshiba függvényében lehetséges, hogy csak olvasáshoz van szüksége szemüvegre. Emiatt az ilyen szemüveget gyakran nevezik „olvasószemüvegnek”. De mit tehet, ha nyilvános helyen nem szeretne szemüveget viselni? Van más leh

Mi jelent a rövidlátás?

A miópia, azaz „közellátás”, vagy gyakoribb nevén: „rövidlátás” olyan látáshiba, amelynek következtében a közeli tárgyakat ugyan élesen látja, de a távolabbi tárgyak homályosak.

Ez a látáshiba viszonylag gyakori, és sokan nem észlelik azonnal, mivel nem minden tárgy homályos a látómezőben.

A könyvek és az étlapok szövege élesen jelenhet meg. De az a távoli jelzőtábla...? Ott már gond lehet az élességgel.

A rövidlátás okai

A miópiának általában genetikai oka van.

Ha rövidlátásban szenved, fokozottan figyeljen a progresszív miópia korai jeleire a gyermekei esetén. Fontos a gyakori szemvizsgálat, mivel a normál rövidlátás általában korán jelentkezik. Sok miópiás gyermek fiatalon lesz rövidlátó, és az állapota évről évre rosszabbodik, egészen a húszas évek elejéig.

A miópia akkor következik be, amikor a szembe jutó fény fókuszpontja nem a retinára esik, ahová a szem normál működése esetén kellene, hanem az elé.

A miópia kezelése

Ahogy kitalálhatta, a homályos távoli látás javításának egyik módszere a rövidlátásra készült szemüveg. Ha már elmúlt 40 éves, multifokális lencsékre lehet szüksége, hogy a távoli és a közeli tárgyakat is tisztán láthassa – köztük például a reggeli újságot.

Sokan a rövidlátásra készült kontaktlencséket választják a korrekciós lehetőségek közül. Mind a rövidlátás, mind a távollátás korrekciójára léteznek kontaktlencsék. Ha aktív életmódot folytat, például sportol, vagy egyszerűen csak a kontaktlencsét preferálja a szemüveggel szemben, konzultáljon szemész szakorvosával a kontaktlencse-viselés lehetőségeiről.

Miópia esetén a korrekciós műtét is egy lehetőség. A LASIK műtét esetén egy lézer formálja át a szaruhártyát, így a szembe jutó fény fókuszpontja a megfelelő helyre kerül, és megszűnik a rövidlátás. Ezt a lehetőséget nem mindenki veheti igénybe automatikusan. Ez az Ön szemeitől függ. Azzal is érdemes tisztában lennie, hogy sok biztosítótársaság nem fedezi ezt az eljárást, mivel esztétikai beavatkozásnak tekinti.

Gyermekek miópiája

Ahogy arról már beszéltünk, a rövidlátás gyakran örökletes. Ha gyermekei vannak, és Önnél miópiát diagnosztizáltak, lehetséges, hogy azt továbbadta a gyerekeknek is. Ez természetesen nem az Ön hibája, ám mindenképpen érdemes ügyelnie a jelekre (fejfájás, közelebb helyezkedés az olvasott feliratokhoz, szemfáradás stb.).

Ha a gyermek miópiás, az nem fog egyszerűen csak elmúlni. Gyakran az állapota egyre rosszabb lesz, amíg el nem múlnak a tinédzserévek.

Ha az Ön vagy gyermeke látása homályosnak tűnik, mielőbb jelentkezzen be látásvizsgálatra!

Mi az az asztigmia?

A szemtengelyferdülés igen elterjedt látáshiba. Valószínűleg már rengetegszer hallotta a kifejezést. De mi is ez pontosan?

Hogyan lesz valaki asztigmiás?

Egyszerűen elmagyarázva a szemtengelyferdülés (asztigmia) egy látáshiba, amely abból fakad, hogy egy szaruhártya vagy lencse szabálytalan alakúra nyúlik.

Az asztigmiás emberek szaruhártyája kör helyett gyakran hosszúkás alakú. Ez fénytörési hibát okoz, torzítva a fényt, ahogyan az a szembe lép. Így a látott kép homályosan jelenik meg.

Az asztigmiás gyerekek és felnőttek nehezen olvassák el a szövegeket, továbbá nehezen látják a finom részleteket a közeli és a távoli tárgyakon.

Az állapot pontos eredete nem ismert. Míg a szemtengelyferdülésnek különböző okai lehetnek, van egy ok, amely általában bűnös: az örökletesség. Ha homályos a látása, vizsgálja meg rokonságát. Valószínűleg a szülei vagy más rokonai is ugyanettől szenvednek.

A szemtengelyferdülés (asztigmia) minden esetben örökölt? Nem, időnként a szemet ért trauma is kiválthatja. Létezik ezenkívül a keratokónusz, egy olyan rendellenesség, amelynek hatására a szaruhártya kúp alakúvá válik. Ez súlyosabb szemtengelyferdülést (asztigmiát) okoz, amely speciális kontaktlencsével vagy műtéttel kezelhető, ám ez ritka eset.

Akár enyhe, akár súlyos szemtengelyferdülése van, valamilyen jellegű orvosi korrekcióra van szüksége a tiszta látás érdekében. Szerencsére a szokásos asztigmiás homályos látás legtöbb formája egyszerűen javítható.

A szemtengelyferdülés (asztigmia) észlelése

Közelre és távolra is gyengén lát? Mi a helyzet a gyakori fejfájással?  A homályos látás nem jelenti automatikusan, hogy asztigmiás. Valami másra is utalhat.

Az optometrista néhány gyors (és fájdalommentes) vizsgálat segítségével meg tudja állapítani, hogy Ön vagy egy családtagjarendelkezik-e a rendellenességgel, illetve korrekciós lépéseket tud javasolni.

Ha homályos látást tapasztal, foglaljon időpontot, hogy átbeszélhessük a lehetőségeit.

Sminkelhetem a szemem, ha kontaktlencsét viselek?

Természetesen.

Azonban be kell tartani néhány egyszerű szabályt, mivel nem tanácsos, ha a kontaktlencse bármilyen sminktermékkel vagy kémiai anyaggal érintkezik:

1. Azután sminkelje magát, ha már behelyezte a szemébe a kontaktlencsét.

2. Csak azután mossa le a sminket, ha már kivette a kontaktlencsét.

3. Ha hajlakkot vagy hajsprayt használ, csukja be jól a szemét, hogy a permet ne kerülhessen a lencsére.

Viselhetek kontaktlencsét, amikor sportolok?

Igen, sőt.

A legtöbb illesztő egyetért abban, hogy a látáskorrekcióra szoruló sportolók számára a kontaktlencse a legjobb megoldás. Kontaktlencsét viselve növelhetik egyes látással kapcsolatos érzékelésüket, mint például a távolság érzékelése, perifériás látás, szem-kéz/láb-szem koordináció. Továbbá a lencsék dinamikus mozgás közben is a helyükön maradnak, így csökkenthetik a szemüvegviselésből adódó sérülések kockázatát.

. Monitoros munkát végzek, szemem a nap végére elfárad. Mi az oka és hogyan lehet ezen segíteni?

Sajnos ez egy civilizációs népbetegség, amely sokunkat érint. A szemfáradság gyakori oka a szemszárasság, amely ilyen körülmények között normál könnytermelés mellett is fellép. Javasolt megfelelő műkönny használata. Fontos annak tisztázása is, hogy a látása (közelre, távolra) rendben van-e, hogy szükséges-e korrekció.

7. Cilinderes szemüveget viselek. Kaphatok-e kontaktlencsét?

A cilinderes fénytörési hibák - asztigmiák - is korrigálhatóak kontaktlencsével. Nem csak gázáteresztő, hanem lágy lencsével is.

Távolra és közelre is használnom kell szemüveget, de ez kényelmetlen. Hogyan lehetne ezt praktikusabban megoldani?

Vannak un. több fókuszú - multifokális - progresszív lencsék, amelyek teljes látáskorrekciót nyújtanak. Ezek speciális fajtái a "munka-progresszív" lencsék, amelyek még szélesebb optikai csatornával rendelkeznek.

Monitoros munkát végzek, szemem a nap végére elfárad. Mi az oka és hogyan lehet ezen segíteni?

Ennek gyakori oka a szemszárasság, amely ilyen körülmények között normál könnytermelés mellett is fellép. Javasolt megfelelő műkönny használata. Fontos annak tisztázása is, hogy a látása (közelre, távolra) rendben van-e, hogy szükséges-e korrekció.